Arion Ar-Ge Merkezi bir ilke imza attı

Arion ilaç Ar-Ge Merkezi Avrupa Birliği fonu destekli Horizon projesinde ülkemizi ve sektörümüzü temsil etti.

Arion Ar-Ge Merkezi’nin dahil olduğu, Avrupa Birliği Fonu tarafından desteklenen Horizon projesinin 2. toplantısı Ciheam Enstitü, Bari, İtalya’da 18-21 Haziran 2024 tarihleri arasında yapıldı. Çok geniş katılımlı bir Konsorsiyuma sahip olan Horizon-EU Projesi (Circular Bioeconomy Business Models Owned By Agrocooperatives Acronym: Robocoop) kapsamında tarımsal atıkların karakterizasyonu ve elde edilen ekstraktların gıda, kozmetik ve yem katkı ürünü olarak değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.

Avrupa Birliği’nden 6 ülke ve Türkiye’nin yer aldığı projede Arion İlaç Ar-Ge Merkezi, elde edilen ekstratların çiftlik hayvanlarında yem katkı ürünü olarak verim artırıcı özelliklerinin araştırılması görevini üstlenmiştir. İtalya Ciheam Enstitüsü ev sahipliğinde gerçekleşen 2. Genel Kurul toplantısında Arion Ar-GeMerkezi, Bursa Uludağ Üniversitesi ile birlikte geliştirdikleri çalışma tasarımları hakkında bilgi verdi. Arion İlaç Ar-Ge Merkezi Koordinatörü Dr. Suna Aslı Zengin projeyi ve bu projedeki rollerini şöyle açıkladı.

Dünyanın en büyük araştırma topluluğuna sahip olan Horizon Programı, teknoloji geliştirme ve araştırma projelerinin desteklendiği bir fon programıdır. Projeler ve programlar, AB üyeleri ve AB aday üye ülkelerle beraber yürütülmektedir. Avrupa Birliği, çerçeve programlar sayesinde birliğin siyasi, politik, bilimsel ve kültürel anlamda yapısını güçlendirmeyi amaçlamaktadır. Arion Ar-Ge Merkezi’nin dahil olduğu “ROBOCOOP-EU” isimli proje, Horizon Europe ve Circular Biobased Europe’un ortaklaşa finanse ettiği, yaklaşık 5 milyon Euro bütçeyle onaylanmış bir projedir. Toplam 7 ülkeden saygın üniversiteleri ve özel sektörü kapsayan 18 kurumun yer aldığı bu projede yer almak Arion İlaç olarak bizler için gurur kaynağıdır.

Haziran 2023’te başlayan, 36 ay süreli bir projemizin ilk bir yılında Belçika, Polonya ve İtalya ve İngiltere’deki proje partnerleri tarafından zeytin ve çekirdekli meyve posalarından CO2’li süperkritik ekstraksiyon ile fonksiyonel bileşiklerin saflaştırılması çalışmaları sürdürüldü ve bunların geliştirilmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir. Elde edilen ilk numunelerden Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan değerli Hocamız Prof Dr. İsmet Türkmen ile saha çalışmalarının ilk tasarımlarını oluşturmaya başladık.

Çiftlik hayvanlarında, bu moleküllerin verim artırıcı özelliklerine yönelik sonuçların bildirildiği çalışmaları içeren literatür bilgilerinin de ışığında Eylül ayı itibariyle ilk saha çalışmalarımızı gerçekleştirmeye başlayacağız. Projenin, doğal kaynakları değerlendiren inovatif ve çevreci ürünler geliştirme yönü bizi heyecanlandırıyor. Ülkemiz ve sektörümüz adına bu projenin bir parçası olmaktan mutluluk duyuyoruz.

Arion İlaç

Son Yazılar